Rumsrenhet

artikeln är ursprungligen skriven 1998 för IMMIs webbplats

En sak kan man vara säker på när man får hem sin lilla valp, den är inte rumsren!

Precis som med små barn är detta en mognadsfråga. Det är väldigt individuellt hur lång tid det tar för valpen att bli "torr". Att bestraffa en valp som kissar inne är helt meningslöst, den kan lika lite som ett spädbarn kontrollera blåsan. Det enda man åstadkommer med straff är att göra valpen osäker och rädd.

När valpen kommer hem
Vad du kan göra när man får hem valpen är att alltid försöka ligga steget före. Så fort valpen sovit, ätit eller lekt, ta den till en lugn och avskild plats, beröm lugnt när den uträttar sina behov. Om valpen skulle vara orolig på natten, får du offra dig och ta ut den. Finns det flera hundar i familjen måste man ta ut valpen ensam. När den är tillsammans med andra hundar, kanske den inte tar sig tid att kissa. Likaså om valpen leker och busar när ni är ute, kolla att valpen verkligen sätter sig. Ofta tar man för givet att hunden uträttat sina behov, vilket är ett stort misstag. Kanske har den varit ute en god stund men inte haft tid att sätta sig. Då sker i stället en liten olycka när valpen kommer in i lugn och ro. Om valpen misslyckas - nonchalera.

Träning
När Du har hunnit bygga upp en bra relation till din valp och den är riktigt trygg med dig, kan du börja träna den. Då måste du vara uppmärksam. Det gäller att förekomma valpen. Lyft upp den och bär ut den när den tänker sätta sig inne. Ta den till en lugn plats, där den har kissat förut - beröm när den börjar kissa. Svårare än så är det inte ! Det viktiga är att berömma när den gör rätt - inte att bestraffa när den gör fel. Lyckas du med det är chansen god att valpen blir rumsren tidigt. Har du följt de här råden och valpen ändå kissar inne ofta, kanske du ska kontrollera att den inte har urinvägsinfektion. Skulle valpen inte vara är rumsren vid 6-7 månaders ålder och du upplever det som ett problem, kan du vända dig till IMMI för rådgivning.

© Maria Isenberg & IMMI 1998